امروزه آلودگی هوا با تار و پود زندگی مدرن آمیخته شده است. این آلودگی محصول جانبی ساخت و ساز شهرها، فعالیتهایی مانند تولید کالاها، حمل و نقل، تولید انرژی گرمایشی و نور محلهای زندگی، تفریح و کار انسان و گاهی برخاسته از منابع طبیعی است. بر اساس گزارشی از سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا در سال ۲۰۱۲ باعث مرگ هفت میلیون انسان در سراسر جهان شدهاست.
آلودگی هوا یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی است، زیرا کاهش کیفیت هوا نشان دهنده خطر است و در صورت تداوم این امر، میتواند اثرات زیادی بر سلامت و رفاه همه موجودات زنده بگذارد. بر اساس این گزارش آلودگی هوا نه تنها بر ریهها، بلکه سایر قسمتهای بدن نیز تأثیر میگذارد، زیرا آلودگی هوا ممکن است باعث بسیاری از بیماریهای عفونی شود. هوای آلوده در ایجاد یا تشدید بیماریهایی همچون عفونتهای تنفسی، انسداد مزمن ریوی، برونشیت مزمن، آسم، عفونت کلیه و ادرار، بیماریهای عصبی، بیماریهای قلبی، سرطان ریه و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی را در پی دارد. تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا با تغییر باکتری ها، خطر ابتلا به بیماریهای عفونی را افزایش میدهد. این امر میتواند تأثیر شدیدی بر سیستم تنفسی داشته باشد، زیرا باکتریها ممکن است از طریق سیستم تنفسی وارد بدن شوند. کربن سیاه که کربن خالص است یکی از اجزای این آلاینده ها است که در صورت احتراق ناقص سوختهای زیستی و سوختهای فسیلی آزاد میشود و ورود آن به بدن با عفونت باکتریایی در بدن همراه است.کربن سیاه با مرگ و میر زودهنگام نیز مرتبط است.
تحقیقات کارشناسان محیط زیست نشان می دهد آلاینده ازن موجود در هوا می تواند علاوه بر میزان گل دهی و میوه دهی، بر ایجاد حساسیت در درختان و گیاهان تأثیر داشته باشد. براساس تحقیقات انجام شده، آلاینده های موجود در هوا باعث می شود روزنه های برگ گیاه از خود حالت دفاعی داشته باشد و در مقابل آلاینده های هوا بسته شوند. نوع و درجه واکنش برگ گیاه، به میزان ازن، درجه، شدت و مدت زمان تماس با گاز ازن بستگی دارد. تماس معین ازن معمولاً در رطوبت بالا اثر زیادتری نسبت به رطوبت کم دارد، زیرا در رطوبت بالا روزنه ها بیشتر باز هستند و تبادل گازها به آسانی صورت می گیرد. بر اثر آلودگی هوا، سبزینه گیاه از بین می رود و باعث می شود برگ گیاه که مواد موردنیاز برای درختان و گیاهان را فراهم می کند زرد شود؛ به این ترتیب مواد موردنیاز غذائی به درختان و گیاهان نمی رسد و نشانه های مسمومیت گیاه با آلاینده های هوا را می توان به صورت پلاسیدگی گیاه مشاهده کرد. این امر سبب می شود بر اثر تماس با غلظت های کم ازن و آلودگی هوا در درازمدت برگ ریزش گیاه را منجر شود و این موضوع حساسیت گیاه را نسبت به بیماری افزایش می دهد و گیاه را آسیب پذیر می کند. به این ترتیب آلاینده ازن می تواند باعث کاهش فتوسنتز، کاهش سطح برگ، کاهش امکان بهره وری از آب و کاهش گل و میوه در گیاه شود.